Robert McKee: Story

Istoria Filmului / Articole /

Animație

Halas & Batchelor Cartoon Films - Începuturile şi Ferma Animalelor

· scris de

Studioul înfiinţat de John Halas şi soţia lui, Joy Batchelor, în 1940 a avut o activitate intensă în cei peste cincizeci de ani de existenţă, producând o mare varietate de filme de animaţie, de scurt sau lung metraj, de la filme pentru copii şi educaţionale, la documentare şi filme de propagandă, de la clipuri pubicitare şi seriale TV la filme de autor şi experimentale. Indiferent de diversele teme şi tehniciabordate de-a lungul istoriei studioului, producţiile Halas & Batchelor sunt caracterizate prin inovaţie tehnică şi flexibilitate stilistică.

// studiouri legendare, animație

Animația și filmul documentar - Persepolis și Waltz with Bashir

· scris de

Unul din cele mai populare filme ale anului 2015 este documentarul despre viața lui Kurt Cobain, celebrul solist al trupei Nirvana, Cobain: Montage of Heck (Brett Morgen). Filmul este format din imagini video, fotografii, extrase din jurnalele lui Cobain, înregistrări, interviuri cu persoanele apropiate lui, dar conține și secvențele de animație. Pentru unele episoade din viața lui Cobain, Brett Morgen a realizat scurte animații pe fundalul cărora sunt juxtapuse înregistrări audio autentice.

// animație

Nu doar se mișcă, se și aude - Despre relația dintre animație și sunet

· scris de

Studiul relației dintre animație și sunet este productiv din două puncte de vedere și în același timp îi pune pe exploratori în fața unei provocări serioase: pe de o parte nici animația, nici sunetul filmelor nu au primit până acum acea atenția teoretică, acel studiu, acea cercetare științifică pe care ar fi meritat-o, și pe care stratul vizual al filmului și variantele cu personaje vii ale filmului (filme artistice și documentare) le-au primit deja.

// animație

Marin Iorda - Pionierul animaţiei româneşti 2.

· scris de

Realizat în condiţii foarte grele („luni după luni, în pivniţa cu pereţii de cărămidă umedă, m-am plecat asupra planşetei de desen, cu migală, cu multă grijă şi inima tremurând la gândul că aş fi putut greşi vreo mişcare. Fiindcă nu aveam voie să greșesc, să stric materialul pe care îl căpătasem cu greu, drept preț al unei munci încordate…”), Haplea are şi slăbiciuni, datorate mai ales tehnicii rudimentare a cineastului tributar benzilor desenate, dar şi calităţi evidente.

// animație, istoria filmului românesc

Marin Iorda - Pionierul animaţiei româneşti 1.

· scris de

Primele filme de animaţie româneşti au fost realizate de Aurel Petrescu (1897-1948), operator de imagine, regizor, publicist, grafician, caricaturist, ilustrator de carte şi creator de benzi desenate.

// animație, istoria filmului românesc

Animația americană de propagandă, al doilea Război Mondial și lecțiile despre inamici -

· scris de

Când a venit al doilea Război Mondial, oamenii trebuiau educați și obișnuiți cu noile probleme. Mai toate țările au folosit și animația pentru asta, conștiente fiind că nu doar copiii le urmăresc.

// animație

Walt Disney-ul Japoniei - Portret Hayao Miyazaki 2.

· scris de

Toată lumea a auzit de termenul anime. Copii din Arabia Saudită sau Brazilia au copilărit în anii ’80 cu seriale japoneze – cele mai bune versiuni ale unor anime-uri din anii ’70 și ’80 se găsesc pe internet dublate în aceste limbi. De fapt, anumite seriale produse în Europa și S.U.A imită anime-ul. Teen Titans, Avatar: The Last Airbender sau Gisaku sunt seriale produse în afara Japoniei, concepute în așa fel încât nu le poți distinge (la nivel stilistic) de anime.

// portrete, animație

Walt Disney-ul Japoniei - Portret Hayao Miyazaki 1.

· scris de

În toamna anului 2014, la aproape un an de la lansarea filmului Kaze Tachinu (The Wind Rises) în cinematografele americane, regizorul și liderul creativ al studiourilor Pixar, John Lasseter, s-a urcat pe scena amfiteatrului Ray Dolby pentru a-i acorda premiul Oscar pentru întreaga carieră regizorului japonez Hayao Miyazaki. Înainte să-i acorde premiul, Lasseter a ținut următorul discurs despre opera și influența lui Miyazaki: „În istoria animației, care datează din primii ani ai cinematografului, sunt două figuri ale căror contribuție la această artă, îi plasează deasupra tuturor. Primul este Walt Disney, iar celălalt este Hayao Miyazaki.”

// portrete, animație

Lumile fantasmagorice ale lui Larry Jordan -

· scris de

Odată cu angajarea omenirii în cel de-al doilea Război Mondial, suprarealiștii și-au pierdut încrederea în potențialul reformator al naturii umane și s-au cam resemnat. Continuatorii mișcării au preschimbat viziunile utopice populate de simboluri romantice și de absurdități onirice halucinante în distopii angoasante despre o lume alienantă în care individualitățile sunt sufocate de sisteme totalitare. Nu este, însă, și cazul cineastului american Lawrence Jordan (creditat și ca Larry Jordan), cunoscut în special pentru flamboaiantele sale animații din colaje ce oscilează adesea între frivolitate și profunzime.

// portrete, animație

Seriale şi figurine pluş - Zdeněk Miler 2.

· scris de

A crezut întru totul în victoria clasei muncitoreşti asupra tiranilor, după care i s-a făcut urât de realismul socialist, a spus poveşti despre pisici, vrăbiuţe şi alte animale, a fost cronicarul unei iubiri a florilor de gheaţă precum şi a unei balade desenate în tuş. A fost premiat la festivaluri, numele său fiind cunoscut în toată lumea – deşi totul a început cu o simplă pereche de pantaloni albaştri de pânză.

// portrete, animație

12 Următor

© 2011 Asociaţia Filmtett  ·  Despre noi  ·  Articole  ·  Versiunea în limba maghiară  ·  Dezvoltat de Weblap.ro