Robert McKee: Story

Istoria Filmului / Articole /

Cărţi

Andrei Gorzo pro Miklos Jancso - Andrei Gorzo: Imagini încadrate în istorie. Secolul lui Miklós Jancsó

· scris de

Niciun autor nu poate fi analizat temeinic, sau măcar corect, dacă nu este văzut în contextul vremurilor.

// cărţi

Eveniment editorial: Convorbiri cu Mircea Daneliuc -

· scris de

Cartea de dialoguri cu Mircea Daneliuc a lui Alexandru Petria trasează portretul uman şi artistic al unui regizor autentic, cu o operă ce nu poate fi ignorată în nicio istorie a filmului românesc. Și nici Alexandru Petria, grație acestei cărți-document, nu poate fi ignorat ca istoric de film.

// cărţi

Regizorii români văzuţi de Tudor Caranfil -

· scris de

Orice nouă carte semnată de Tudor Caranfil este un eveniment. Nu face excepţie nici recentul Dicţionar subiectiv al realizatorilor filmului românesc (Iaşi, Editura Polirom, 2013, colecţia Cinema).

// cărţi

O lectură obligatorie - Andrei Gorzo: Lucruri care nu pot fi spuse altfel

· scris de

„Critica de film românească a fost întotdeauna – cu excepţia unui Alex. Leo Şerban – aproape nulă teoretic, ceea ce are implicaţii şi asupra modului în care s-a scris istoria filmului românesc, care nu a fost şi o istorie a ideilor despre cinema. S-a scris foarte provincial.” Afirmaţia, extrasă dintr-un interviu acordat revistei „Film Menu”, îi aparţine lui Andrei Gorzo. Datorită acestui critic – şi datorită cineastului Cristi Puiu –, lucrurile au început să se schimbe.

// cărţi

În contra analfabetismului cinematografic - 16 mm: Jurnal cinefil – de Ioan-Pavel Azap

· scris de

Clujeanul (prin adopţie) Ioan-Pavel Azap este unul dintre foarte puţinii critici de film din provincie care sunt cunoscuţi şi citiţi (în măsura în care criticii de film mai sunt azi cunoscuţi şi citiţi...) şi în Bucureşti. Îl ajută bogata sa cultură cinematografică şi puterea sa de a-şi convinge cititorii de justeţea verdictelor critice.

// cărţi

O colecție și un autor necesari - Andrei Gorzo: Bunul, răul și urâtul în cinema

· scris de

Cartea de film nu este în România într-o suferință atât de cumplită precum o văd pesimiștii, dar nici nu putem spune că publicul interesat este răsfățat sau copleșit de aparițiile editoriale de gen. Ne vom opri în rândurile următoare asupra unei colecții de profil (focalizând, deocamdată, pe un volum) dintr-un motiv „pragmatic”: Colecția Cinema a Editurii Polirom este destinată exclusiv criticilor și istoricilor de film români, și cred că este binevenită promovarea sistematică a acestora – pe lângă, bineînțeles, o la fel de sistematică politică de traducere a cărții de film străine, din păcate aceasta din urmă extrem de puțin prezentă în librăriile românești.

// cărţi

O Istorie necesară şi indispensabilă -

· scris de

Istoria filmului românesc (1897–2010), de Călin Căliman, carte apărută în 2011 la Editura Contemporanul, este de fapt ediţia a doua, revăzută şi mult adăugită, a lucrării Istoria filmului românesc (1897–2000), scoasă de Editura Fundaţiei Culturale Române (vechiul nume al ICR-ului de azi) în ultimul an al secolului trecut. 

// cărţi

Back to the Story – manualul şi metoda -

· scris de

Primul manual de scenaristică tradus în limba română, nu mai devreme de anul trecut, este, din fericire, unul dintre cele mai importante – şi mai consultate – volume din domeniu apărute în spaţiul anglo-saxon.

// cărţi

De la Story la personaj şi încoace - Interviu Robert McKee

· scris de

Story este unul dintre cele mai importante ghiduri la care apelează mulţi dintre profesioniştii şi amatorii de cinematografie din zilele noastre. Nu te învaţă „tehnica” din spatele unui scenariu provocator, ci „mecanismul” oricărei poveşti bine spuse. Cunoaşte-ţi personajele, gândeşte, motivează, fii atent la conflict, caută extremele, scrie, rescrie, provoacă limitele existenţei umane! Inspiraţia poate apărea de oriunde, însă modelarea ei ţine de dominarea unui meşteşug ancestral: arta de a povesti. Cartea a apărut în 1997 şi a fost tradusă în limba română la sfârşitul anului trecut.

// interviuri, cărţi

© 2011 Asociaţia Filmtett  ·  Despre noi  ·  Articole  ·  Versiunea în limba maghiară  ·  Dezvoltat de Weblap.ro