Robert McKee: Story

Istoria Filmului / Articole /

Istoria filmului universal

Universul Alien -

· scris de

Dorința de a călători printre stele este probabil de-o vârstă cu trezirea la conștiință a umanității și această curiozitate arhaică cu care ne uităm la cer de zeci de mii de ani, poate, ne-a influențat în mod fundamental gândirea și cultura.

// istoria filmului universal, plan american

De la Nistru până la limita de jos a cerului - Istoria filmului moldovenesc

· scris de

O nominalizare la Premiul Oscar1 a atras atenția din nou asupra filmului moldovenesc după ce acesta, timp de o perioadă lungă, părea mort. Industria filmului din țara vecină însă fusese înflorit, multe premii internaționale fiind câștigate de producții autohtone. După destrămarea Uniunii Sovietice totul s-a prăbușit, iar de atunci cinematografia din Republica Moldova încearcă să-și revină. De data aceasta, pare să aibă un elan eficient.

// istoria filmului universal, istoria filmului românesc

O istorie a filmului bulgar 2. - Viaţa satului şi haiducii, filmele istorice şi animaţiile bulgare

· scris de

Funcţionarul Asenov vine într-un sat că să numere iepurii sălbatici. Insistă ca toţi să-şi lase lucrul şi să participe la acest recensământ. Reiese că nu există nici un iepure.

// istoria filmului universal

O istorie a filmului bulgar 1. - Începuturi şi cineaşti renumiţi

· scris de

Prima proiecţie de cinema în Bulgaria se pare că a avut loc la Ruse. A realizat-o croatul Gheorghi Kuzmić pe 27 februarie 1897, după ce cu două zile înainte făcuse o demonstraţie la Bucureşti. Pe lângă tehnicieni austrieci, croaţi şi sârbi, printre întemeietorii filmului bulgar sunt şi doi autohtoni: Vasil Ghendov (1891–1970) şi Boris Grejov (1889–1968) şi-au făcut ucenicia în străinătate. Primul a studiat actoria la Viena iar al doilea a lucrat în studiourile din Viena şi München.

// istoria filmului universal

Samuel Fuller, regizor pulp pe timp de pace -

· scris de

Comentând stilul ostentativ al lui Samuel Fuller, criticul Andrew Sarris l-a numit pe regizor „un primitiv american autentic”. Alţii au observat că eclerajul expresiv folosit de Fuller, compoziţia cadrului (foarte uşor de receptat) şi actorii (care au fizionomii izbitoare, sunt filmaţi frecvent în prim-plan pentru emfază şi joacă histrionic) sunt ultimele vestigii ale filmului mut în cinemaul american din anii ’50 şi ’60. Pentru a urmări filmele lui Samuel Fuller nu e nevoie de multe speculaţii şi interpretări sofisticate – tot ce merită discutat e la suprafaţă.

// portrete, istoria filmului universal

E mic, dar puternic... - Producţia de filme a ministatelor europene

· scris de

Oricât de incredibil ar suna, există ţări europene a căror producţie de filme face ca industria filmului din România sau Ungaria să pară gigantic: acestea sunt ministatele europene. Vom vedea prin prisma a patru exemple cum încearcă cele mai mici state ale continentului să-şi construiască o industrie a filmului naţional cu caracter şi cum exploatează la maxim resursele naturale, geografice şi culturale unice în vederea atingerii scopului măreţ.

// istoria filmului universal

Istoria filmului albanez. Partea a 2-a -

· scris de

Proliferarea filmelor cu partizani în Iugoslavia şi Albania se justifică asemănător cu cea a filmelor cu haiduci. Dacă ultimele reprezentau un fel de corespondent al filmelor de capă şi spadă şi ilustrau rezistenţa în timpul lungii stăpâniri otomane, filmele cu partizani au avut un rol similar, ba chiar mai complex.

// istoria filmului universal

Istoria filmului albanez. Partea 1. -

· scris de

Cinematograful a pătruns târziu în Albania, o ţară foarte înapoiată la începutul secolului 20 (doar 1,5% din populaţie ocupată în industrie în 1939). De aceea şi informaţiile sunt puţine şi nesigure căci nici presa nu era foarte dezvoltată.

// istoria filmului universal

Istoria filmului grec. Partea a 2-a -

· scris de

În anii ‘80, ca şi Turcia, Grecia a atins maximul producţie de filme cu peste 40 de lungmetraje pe an. După anul 2000 producţia a început să-şi revină încet astfel încât în prezent se produc în jur de 25 de lungmetraje pe an.

// istoria filmului universal

Istoria filmului grec. Partea 1. -

· scris de

Conform ziarului „Akropolis” din 21 ianuarie 1897 prima proiectie cinematografica in Grecia a avut loc intr-o sala din spatele cladirii vechiului Parlament grec, astazi cladirea Muzeului National de Istorie. Publicul a putut vedea un program de filme realizate de fraţii Lumière. Prima filmare în Grecia i se datorează probabil francezului Leons care a înregistat pe peliculă aspecte de la primele Jocuri Olimpice, organizate de Evanghelios Zappas, nu de Pierre de Coubertin. 

// istoria filmului universal

1234 Următor

© 2011 Asociaţia Filmtett  ·  Despre noi  ·  Articole  ·  Versiunea în limba maghiară  ·  Dezvoltat de Weblap.ro