Robert McKee: Story

Istoria Filmului / Articole /

Maratonul premiilor oscar

Balada gleznelor înaripate - Hugh Hudson: Chariots of Fire

· scris de

La gala premiilor Oscar din 1982 scriitorul-actor Colin Welland a urcat pe scenă și a ridicat în aer statueta pentru scenariul Carelor de Foc cu exclamația „vin britanicii” care a devenit arhicunoscută, („the british are coming”). Afirmația părtinitoare nu s-a dovedit a fi o predicție pentru că în anii ce au urmat britanicii doar s-au perindat însă dacă au fost prezenți, au cucerit.

// maratonul premiilor oscar

Agresivitatea neputinţei  - Laurence Olivier: Hamlet, 1948

· scris de

Printre adaptările specifice după Shakespeare se remarcă varianta din 1948 a lui Laurence Olivier, ecranizarea cea mai provocatoare şi controversată, totodată şi cea mai memorabilă.

// maratonul premiilor oscar

Cel care vroia să fie cimpoier - Robert Rossen: Cariera de politician / All The King’s Men, 1949

· scris de

„Toată lumea putea să fie Willie Stark. De ce-mi fac asta mie, lui Willie Stark?” – întreabă Willie Stark, guvernatorul Louisianei, înainte să moară împuşcat. Cel mai bun film al anului 1949 dă un răspuns dezolant la întrebarea sinceră – în acest caz – a unui politician corupt şi dictatoric.

// maratonul premiilor oscar

Numele coctailului: sex on the beach - Fred Zinnemann: From Here to Eternity / De aici în eternitate, 1953

· scris de

Afișele binecunoscute ale melodramei de război regizate de Fred Zinnemann pentru proiecția din 1952 „accentuează” greșit sărutul înfocat a lui Deborah Kerr și Burt Lancaster pe însorita plajă de pe malul oceanului. Este departe de-a fi  cea mai memorabilă scenă a filmului și nici nu este punctul culminant al cadrelor sau a dramaturgiei.

// maratonul premiilor oscar

Totul despre Margo - Joseph L. Mankiewicz: All About Eve / Totul despre Eva, 1950

· scris de

În afară de Joseph L. Mankiewicz nu mulţi – adică, nimeni, nu poate să spună despre sine că a încasat aproape toate premiile la Gala Oscar-urilor doi ani la rând, în categoria cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu (All About Eve şi A Letter to Three Wives. Mankiewicz nu doar că s-a descurcat minunat cu acest rol dublu, dar şi-a ţinut şi puşculiţa de producător deschisă, vânând producţii promiţătoare în căutare de finanţare.

// maratonul premiilor oscar

Teatru, dragoste! - John Madden: Shakespeare in Love / Shakespeare îndrăgostit, 1998

· scris de

Filmul lui John Madden este încântător. Amestecă istoria teatrului cu dragostea, şi realitatea cu ficţiunea într-un mod fermecător. Poate transforma dragostea prefăcută în una reală şi poate face ca Londra din epoca elizabetană să apară aproape palpabilă, lăsând la o parte artificialitatea caracteristică filmelor de epocă. Şarmul său natural i-a adus şapte premii Oscar.1

// maratonul premiilor oscar

Vulpea de Jad şi statueta de aur - Ang Lee: Wo hu cang long / Tigru şi dragon, 2000

· scris de

În sezonul 2001 al premiilor Oscar, apropiindu-se de linia de finiş, rând pe rând au picat filmele produse de marile studiouri hollywoodiene, lumea vorbind de marele succes al verii (Gladiatorul) şi de reuşita dublă a lui Soderbergh (Traffic şi Erin Brockovich). Lista câştigătorilor potenţiali era dominată de debutanţi, necunoscuţi, respectiv de străini. Dar cel mai mult se vorbea despre Tigru şi dragon, un film produs în coproducţie China–Hong Kong–SUA.

// maratonul premiilor oscar

Adevărata naştere a naţiunii  - Wesley Ruggles: Cimarron, 1931

· scris de

Cimarron a fost primul film care a fost nominalizat în „cele mai importante cinci” categorii (pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi cel mai bun scenariu), câştigând până la urmă în două categorii – toate la ceremonia decernării premiilor Oscar organizată la sfârşitul anului 1931. Pentru noi, filmul astăzi prezintă interes nu atât de mult din punct de vedere cinematografic, ci mai mult din punct de vedere istoric.

// maratonul premiilor oscar

Terapie pentru actori - Robert Redford: Ordinary People / Oameni obişnuiţi, 1980

· scris de

În 1980, Robert Redford, un actor deja consacrat, debuta şi în calitate de regizor cu filmul Oameni obişnuiţi, care a câştigat 4 premii Oscar, deşi intra în ring cu adversari de talia Raging bull / Taurul fioros sau The elephant man / Omul elefant. De-a lungul timpului, Redford a devenit el însuşi un fel de instituţie, iar pelicula Oameni obişnuiţi este considerată şi citată mai tot timpul ca piesa de rezistenţă din gama filmelor care tratează problema suburbiilor.

// maratonul premiilor oscar

Extraordinara Mrs. Miniver - William Wyler: Mrs. Miniver / Doamna Miniver, 1942

· scris de

În data de 4 martie 1943, când a avut loc cea de-a 15-a gală a decernării premiilor Oscar, Statele Unite erau deja în război de un an. Acest fapt a avut un efect din ce în ce mai puternic asupra punctului de vedere a poveştilor hollywoodiene, din ce în ce mai multe filme conţineau idei patriotice sau anti-naziste. Dintre cele 10 filme nominalizate în categoria celui mai bun film 4 povesteau în mod direct despre război, printre ele şi filmul câştigător, Mrs. Miniver.

// maratonul premiilor oscar

Precedent 1234 ... 7 Următor

© 2011 Asociaţia Filmtett  ·  Despre noi  ·  Articole  ·  Versiunea în limba maghiară  ·  Dezvoltat de Weblap.ro