Robert McKee: Story

Istoria Filmului / Articole /

Portrete

Meme Marker - Chris Marker 1.

· scris de

Experimentatorul cel mai energic al Noului Val francez a împlinit 90 de ani. Trăieşte la Paris, dar a încetat să creeze de şase ani. El şi Godard au fost cei care au luat în serios lărgirea orizonturilor artei cinematografice. În timp ce colegul lui jeleşte moartea filmului de 40 de ani, în acest răstimp el străbate materialul celuloid, trecând în lumea metafizică a peliculei. El este Chris Marker.

// portrete

Italianul Poe - Dario Argento 2.

· scris de

În 1977 Dario Argento pe lângă Giallo, se evidenţiază şi printr-un film horror ce merită a fi amintit, şi după o muncă regizorală ce s-a desfăşurat pe parcursul a patru decenii, putem afirma cu certitudine că Roşu Intens şi Suspine au reprezentat vârful carierei sale. Nivelul calitativ al filmelor ce au urmat a început să scadă. În decursul anilor ‛80 au apărut câteva realizări mai importante, iar în ultimele două decenii numărul filmelor ce merită a fi menţionate a scăzut dramatic.

// portrete

Italianul Poe - Dario Argento 1.

· scris de

Dario Argento, care a împlinit 70 de ani în 2010 este adesea supranumit „Hitchcock-ul italian” în ciuda faptului că între filmele sale şi cele ale lui Hitchcock, există cel puţin tot atâtea diferenţe precum asemănări. Spre deosebire de filmele de larg consum optimizate cu o precizie legendară ale maestrului „suspense”-ului, Argento desfăşoară o explorare dureroasă şi aventuroasă în propriul psihic, astfel că, incursiunile de coşmar în lumea egoului îl fac asemănător mai degrabă cu E. A. Poe, unul dintre autorii îndrăgiţi din copilăria sa.

// portrete

Tenno* - Akira Kurosawa 2.

· scris de

Kurosawa a atins apogeul carierei sale cu La poarta furtunii. Din cauza prestigiului său a fost numit, tenno, împăratul filmului japonez, atât în Japonia cât şi în alte părţi. În anii 1950–1960 el a stat pe tronul artei filmului din Japonia, dar la fel ca şi puterea împăratului la sfârşitul secolului al 12-lea, şi puterea lui a devenit nominală. Totuşi, în această perioadă nesigură, de sfârşit şi-a regizat cele mai serioase şi spectaculoase opere. 

// portrete

Daimjo* - Akira Kurosawa 1.

· scris de

Dacă vine vorba de filme japoneze, primul nume care vine în minte este Akira Kurosawa, şi nu în mod întâmplător: datorită lui filmele nipone sunt apreciate şi vizionate şi în vest. Opera Maestrului nu este importantă în istoria filmului numai pentru că a reuşit să îmbine stilul lui narativ unic cu vizualizări geniale, ci şi fiindcă peliculele, 31 de producţii independente, au „inspirat” nenumăraţi regizori din vest. A murit acum 13 ani şi dacă ar mai fi printre noi, ar avea 101 ani.

// portrete

În farmecul tehnicii - James Cameron 2.

· scris de

Domeniul adevărat al lui Cameron este filmul de aventură sci-fi condimentat cu multă acţiune. Fiecare piesă (cu excepţia filmelor Titanic şi Minciuni adevărate) a operei regizorale compusă doar din 8 filme artistice ne călăuzeşte în lumea fantasticului, în timp ce Cameron a revoluţionat mereu lumea efectelor vizuale, exploatând oportunităţile date de tehnica digitală în curs de dezvoltare, apoi posibilităţile filmelor tridimensionale IMAX.

// portrete

Cyborguri, monştrii, succes - James Cameron 1.

· scris de

James Cameron, regizorul filmului Titanic – care a realizat cel mai mare profit din toate timpurile şi a obţinut cele mai multe premii Oscar – este deţinătorul recordului mondial în rândul regizorilor faimoşi hollywoodieni, şi se află în lumina reflectoarelor aproape de la începuturile carierei sale. Numele său, începând cu filmul Terminator din 1984, este echivalent cu succesul garantat. Acum suntem cuprinşi de febra Avatar-ului, în aceste condiţii, scenaristul-regizor are toate şansele să doboare mai multe recorduri.

// portrete

Cel ce aude strigătul din spatele liniştii - Werner Herzog 2.

· scris de

„Nu există armonie în univers” – afirmă Werner Herzog, încercând să formuleze această filozofie în toată opera sa în modurile cele mai poetice. Rafinamentul acestei idei a fost indicat de şirul capodoperelor începând cu Aguirre, mânia lui Dumnezeu până la filmul Fitzcarraldo. De asemenea realizările perioadei mai târzii de creaţie prezintă un regizor neobişnuit de hotărât, care totdeauna are ceva de comunicat.

// portrete

Cel ce aude strigătul din spatele liniştii - Werner Herzog 1.

· scris de

Geniul modernist de odinioară, artistul Werner Herzog a dăruit istoriei cinematografiei multe opere memorabile. Herzog este unul dintre cele mai interesante personaje nu numai în ceea ce priveşte cinematografia germană, dar şi în cea universală.

// portrete

Între Hollywood şi Europa - Stanley Kubrick, obsedatul independenţei

· scris de

A reuşit să influenţeze atât cinematografia americană cât şi pe cea europeană în timp ce şi-a trăit mare parte a vieţii şi a creat unele dintre cele mai bune pelicule ale sale în arhipelagul ce leagă cele două continente: Anglia. Cum se poate să vieţuieşti pe spinarea sistemului de studiouri din America, şi, totodată, în mediul european şi în cultul cineastului independent? Poate reuşim să ne dăm seama din această scurtă biografie a lui Kubrick.

// portrete

Precedent 1 ... 91011

© 2011 Asociaţia Filmtett  ·  Despre noi  ·  Articole  ·  Versiunea în limba maghiară  ·  Dezvoltat de Weblap.ro