Robert McKee: Story

Istoria Filmului / Articole /

Studiouri legendare

The Archers – o mini-fabrică de vise - Cinemaul lui Powell&Pressburger

· scris de

Neoficial, Michael Powell era regizorul, iar Emeric Pressburger era scenarist pentru filmele la care lucrau împreună. Cel puțin, asta indică mărturiile celor din jur și experiența lor de lucru de dinainte ca producătorul Alexander Korda să le facă cunoștință și să lucreze împreună la filmul The Spy in Black (1939).

// studiouri legendare

Posibilitatea unui vis - Un studio pe malul Someșului

· scris de

A existat un moment în care Clujul îndrăznea să viseze cinematografic. În acel ev orașul cunoștea febra creației, întocmai ca Hollywood, Berlin, Roma sau Paris. Veneau aici actorii în vogă ai Ungariei, scriitorii la modă și regizori care vor marca istoria filmului. Fermentul și spiritus rector al acestei desfășurări fără precedent pentru un oraș de provincie se numea Janovics Jenő – o fericită îmbinare între vasta cultură și flerul comercial. Opt ani la rând (1913–1920) aici se turnează peste 70 de filme lungmetraj, fără a număra documentarele și sketch-urile.

// studiouri legendare

Cinecittà: Il Cinema è l'arma piu forte -

· scris de

Cinecittà este cel mai important studio de producție din Italia, aflat în apropiere de Roma, și se întinde pe o suprafață de 400 000 de metri pătrați. Creat de Mussolini în perioada fascismului din convingerea că cinemaul e un bun instrument de propagandă, a aparținut statului până în 1998, când s-a privatizat, și a reușit, până la acel moment, să renască de câteva ori din cenușă – uneori chiar la propriu.

// studiouri legendare

De la împrumutarea casetelor video la seriale pe bandă rulantă - Despre fenomenul Netflix

· scris de

Dacă spațiul e dat, te poți juca doar cu timpul. Einstein probabil nu ar fi de acord, dar în capul lui Reed Hastings cu siguranță că s-a înfiripat această idee, când și-a dus caseta video împrumutată înapoi la magazinul de la colț și a fost taxat cu 40 de dolari pentru că a ținut filmul Apollo 13 peste termenul de împrumut.

// studiouri legendare

Studiourile Pinewood sunt prea manierate să îți spună ce fel de film să faci -

· scris de

Studiourile Pinewood au pentru Regatul Unit o importanţă destul de mare încât extinderea lor să fie o ştire naţională, documentată în presă pas cu pas. Ridley Scott se tot întoarce aici să filmeze (inclusiv pentru Prometheus şi Exodus) şi a declarat că găseşte tot ce şi-ar putea dori de la Hollywood. De altfel, dacă exista vreun dubiu că ar fi rămas în urmă cu reprezentarea viitorului, episodul următor din Star Wars (care va fi lansat la iarnă) se filmează aici.

// studiouri legendare

O capsulă a timpului - Studioul Barrandov din Praga

· scris de

Însuși orașul Praga este ca un decor uriaș de film: pe străzi, în piețe, pe poduri, în fața Hradjinului omul este cuprins de un sentiment de miraj, parcă ar fi parte a unei vrăjeli și ar fi capabil să treacă prin spațiu si timp. Ceva asemănător trebuie să fi simțit și aceia care au venit de prin toate colțurile lumii ca să filmeze în fața acestor decoruri vii și în studioul Barrandov, legendarul studio de la marginea orașului fondat de Miloš Havel, unchiul lui Václav Havel.

// studiouri legendare

Un mediahack deghizat în cyberhack - Sony, Coreea de Nord și Interviul

· scris de

Ar fi frumos din partea studiourilor Sony Pictures să trimită Coreei de Nord o cutie de bomboane de ciocolată pentru acel atac cibernetic pe care l-ar fi comis răufăcătorii spațiului cibernetic al țării din Asia în legătură cu premiera filmului Interviul (The Interview, r. Evan Goldberg, Seth Rogen): demult nu s-a mai bucurat o producție hollywoodiană de atâta atenție și reclamă gratis în condițiile în care – pe lângă FBI – și președintele SUA s-a simțit nevoit să intervină.

// dosar, studiouri legendare

Pathé Frères -

· scris de

În fluxul constant al istoriei cinematografului, destinul casei Pathéne reamintește, dacă era nevoie, că filmul reprezintă și un business, nu doar o aventură artistică. Flerul pentru afaceri constituie o condiție sine qua non pentru supraviețuirea în branșă- constrângere căreia trebuie să i se supună oricine caută succesul aici. Pathé reprezintă exemplul timpuriu al împlinirii acestei dimensiuni a cinematografului.

// studiouri legendare

Tradiția calității și studiourile franceze în 1945–1960 -

· scris de

Perioada ce a urmat retragerii trupelor și administrației germane de pe teritoriului Franței a fost caracterizată de negocieri economice și decizii politice. Toate au afectat într-un fel sau altul ordinea cinematografiei franceze.

// studiouri legendare

Apariția caselor de producție sovietice și stabilizarea economiei în industria cinematografică, 1918–1930 -

· scris de

Începuturile industriei cinematografice în URSS se pot explica prin manevre economice și politice complexe, care au condus la stablizarea ei economică. S-a născut într-o perioadă de euforie revoluționară, în care sistemul (cinematografic, dar și forma de guvernare) a favorizat dezvoltarea mișcării pe care acum o cunoaștem ca fiind Școala sovietică de montaj.

// studiouri legendare

Precedent 1234 Următor

© 2011 Asociaţia Filmtett  ·  Despre noi  ·  Articole  ·  Versiunea în limba maghiară  ·  Dezvoltat de Weblap.ro