Robert McKee: Story

Istoria Filmului / Articole /

Studiouri legendare

Ambasadorii ursului polar în străinătate - Istoria Nordisk Film. Partea a 2-a

· scris de

Ceea ce nu s-a menţionat până acum deşi are un rol important în viaţa studioului este istoria departamentului de animaţii, Nordisk Tegnefilm. Dave Hand, producătorul-regizor care înainte a activat sub egida Disney, a ajuns la începutul anilor 1950 în studioul Ring, Frank şi Rønde în Vedbæk. Planul lui Børge Ring a fost ca Hand să facă un film de animaţie lung pentru Nordisk pe banii studioului.

// studiouri legendare

Drumul spre glorie al ursului polar - Istoria studioului Nordisk Film. Partea 1

· scris de

Studioul Nordisk Film este cel ami vechi studio ce încă funcţionează şi care în decursul existenţei sale de un secol a dat lumii regizori cum ar fi Lars von Trier şi Bille August, adică lăsând la o parte pălăvrăgeala: a creat industria filmului danez şi l-a făcut cunoscut la nivel internaţional.

// studiouri legendare

Băieţii grei ai cinematografului contraatacă - Istoria studiourilor Universal 3.

· scris de

Deşi în anii 1960 Alfred Hitchcock a fost şi el regizorul studioului Universal datorită schimbării radicale a publicului american, datorită faptului că şefii studiourilor şi întregul sistem de studiouri au fost depăşiţi de vremuri fenomenul de recesiune a apărut ca o consecinţă normală şi nici Universal nu a fost cruţat. Dar în 1970 când „băieţii grei ai cinematografului” au înviat Hollywood-ul, mulţi dintre pionierii renaşterii – de la Coppola până la Spielberg – au făcut filme pentru Universal.

// studiouri legendare

Căderea imperiului - Istoria studiourilor Universal 2.

· scris de

Deşi seria filmelor horror produse după Dracula şi Frankenstein au reuşit temporar să scape Universal de faliment, fondatorul Carl Laemmle a pierdut conducerea studioului în 1936. Proprietarii şi directorii care se schimbau destul de des au decis să rămână la ceea ce ştiau, şi la început au făcut filme de prestigiu care păreau mai sigure, apoi după eşecul acestora au început să fabrice în masă filme de categoria B. Pe deasupra, această politică de afaceri de evitare a riscurilor a apărut chiar în perioada de declin al filmului hollywoodian clasic. 

// studiouri legendare

Casa lui Dracula - Istoria studiourilor Universal 1.

· scris de

Fiind al doilea cel mai vechi studiou de la Hollywood, Universal este de-o vârstă cu industria filmului american, prin istoria sa de 99 de ani se poate urmări şi evoluţia imaginii în mişcare. Deşi fondatorul, Carl Laemmle a început cu paşi mici: Universal a fost unul dintre „cei mici”, şi deoarece nu a putut concura cu superproducţiile „celor mari”, s-a apropiat de un genre de nişă, filmul de groază. Pe urmele celor mai emblematice filme ale sale Dracula şi Frankenstein a început ciclul operelor sale.

// studiouri legendare

Când a şaptea artă sughite - Istoria studiourilor cinematografice româneşti

· scris de

Un critic de film irlandez definea cinematograful din insula trifoiului drept unul al ocaziilor pierdute. Afirmaţia poate fi, în mare măsură, extrapolată şi la evoluţia filmului românesc, caracterizată prin sincope în aceeaşi măsură ca şi prin vremuri productive. Oglindă a istoriei, cinemaul românesc reflectă şovăielile în dezvoltarea statului, a societăţii ca şi desele schimbări de direcţie cu care ne-a „răsfăţat” secolul 20.

// istoria filmului românesc, studiouri legendare

Imperiul contraatacă - Istoria Studioului 20th Century Fox – Partea a 3-a

· scris de

Succesul răsunător al Sunetului muzicii (The Sound of Music, r. Robert Wise, 1965)realizat de Fox, a dat o direcţie greşită pentru conducerea studiourilor mari, care începând cu anii ’60 au cheltuit sume enorme pe musicaluri pline de staruri, în timp ce generaţia crescută cu filmele-B ale American International Pictures a votat mai degrabă pentru producţiile lui Dennis Hopper şi Roger Corman, care proclamă libertatea dezlănţuită.

// studiouri legendare

Cine îndrăzneşte, câştigă - Istoria Studioului 20th Century Fox – Partea a 2-a

· scris de

În ciuda problemelor iniţiale, fuziunea a părut a fi avantajoasă, deoarece în anul dinaintea unirii, 20th Century Pictures, aflat pe cealaltă parte a balanţei, a produs un film nominalizat la Oscar, care i-a asigurat un avantaj semnificativ după încheierea pactului pentru conducătorii care au criticat strategia de afaceri anterior utilizată.

// studiouri legendare

Jocul uriaşilor  - Istoria Studioului 20th Century Fox – Partea 1.

· scris de

Istoria studioului 20th Century Fox se aseamănă cu subiectele animate ale blockbuster-urilor produse de către acesta: accidentele întâmplătoare şi moartea timpurie au influenţat într-un mod la fel de decisiv soarta acestuia, precum şi invenţiile care au schimbat industria filmului la nivel global sau momentele de criză, politice şi financiare, care au lovit lumea întreagă. Compania care a fost aproape de faliment de mai multe ori, cu toate că a trăit eşecuri, se bucură de 30 de ani de un happy end fără sfârşit.

// studiouri legendare

Dracula şi Frankenstein ca la britanici - Istoria studioului Hammer – partea a 2-a

· scris de

Studioul Hammer foloseşte câştigul datorit reînvierii lui Dracula şi Frankenstein din anii ‘50 pentru a continua seriile de succes, dar iniţiază investiţii şi în experimentările cu alte genuri. A doua parte a istoriei studioului britanic legendar.

// studiouri legendare

Precedent 1234 Următor

© 2011 Asociaţia Filmtett  ·  Despre noi  ·  Articole  ·  Versiunea în limba maghiară  ·  Dezvoltat de Weblap.ro