Robert McKee: Story

Istoria Filmului / Filme /

Psycho (Psycho)

Citesc articolul legat

Psycho

Statele Unite ale Americii

alb-negru

35 mm

horror, thriller


, , , , ,

,

Articol legat pe Istoria Filmului

Marele deceniu al horror-ului - Istoria genului horror 3/4.

· scris de

Datorită succeselor din anii 70, horror-ul a revenit în categoria principală, nu mai era un lucru rușinos pentru un star de seria A să accepte un rol într-un film de acest gen. Pe măsură ce a devenit o afacere profitabilă, horror-ul a început să câștige teren în cinematografele prestigioase și nu în teatre grindhouse dezafectate ca să redevină un gen desconsiderat în anii 90.

Citesc pe Istoria Filmului

Descriere (story, )

Anthony Perkins îl interpretează pe nebunul Norman Bates, ale cărui casă şi motel sunt cele mai neindicate locuri pentru a-ţi petrece o seară liniştită. Nimeni nu ştie asta mai bine decât Marion Crane (Janet Leigh), ghinionista călătoare a cărei drumeţie ia sfârşit în celebra scenă din duş, în această adaptare după romanul omonim de Robert Bloch.

Mai întai un detectiv privat (Martin Balsam), apoi sora lui Marion (Vera Miles) pornesc în căutarea ei până când suspansul şi teroarea ating cote maxime, în momentul demascării ucigaşului.


Cel mai celebru thriller din istoria cinematografului, cu soluţii regizorale încă şi azi proaspăte şi surprinzătoare, un film care a inspirat generaţii de regizori. Mai nou s-a făcut o variantă modernă, cu scena duşului filmată identic ca la Hitchcock, violentă şi controversată (ca să nu mai pomenim de sutele de parodii).

"În Psycho m-au interesat destul de puţin subiectul şi personajele. Ceea ce m-a interesat a fost să impresionez publicul cu ajutorul montajului, al imaginii, al benzii sonore şi a tot ceea ce este pur tehnic. Este o mare satisfacţie pentru noi să folosim arta cinematografică pentru a crea emoţie. Şi în Psycho am reuşit acest lucru." - Alfred Hitchcock, 1966 (Le Cinema selon Hitchcock)

Nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Alfred Hitchcock), 1961. Premiul Globul de Aur pentru rol secundar (Janet Leigh), 1961.

Citesc articolul legat

Video (film, Psycho (Psycho) trailer)

Psycho (Psycho)

Păreri despre film

  • Părerea noastră
    10/10 (1)
  • Părerea ta?

Filme similare

Omul care ştia prea mult (The Man Who Knew Too Much)

Omul care ştia prea mult (The Man Who Knew Too Much) – Statele Unite ale Americii, film de aventură, thriller, 120 minute, 1956. Regizor: Alfred Hitchcock

Fereastra din spate (Rear Window)

Fereastra din spate (Rear Window) – Statele Unite ale Americii, film romantic, thriller, 112 minute, 1954. Regizor: Alfred Hitchcock

Funia (Rope)

Funia (Rope) – Statele Unite ale Americii, crimă, dramă, thriller, 80 minute, 1948. Regizor: Alfred Hitchcock

Îndoiala (Shadow of a Doubt)

Îndoiala (Shadow of a Doubt) – Statele Unite ale Americii, crimă, film noir, thriller, 108 minute, 1943. Regizor: Alfred Hitchcock

Rebecca

Rebecca – Statele Unite ale Americii, film mistic, film romantic, thriller, 130 minute, 1940. Regizor: Alfred Hitchcock

© 2011 Asociaţia Filmtett  ·  Despre noi  ·  Articole  ·  Versiunea în limba maghiară  ·  Dezvoltat de Weblap.ro