Robert McKee: Story

Istoria Filmului / Filme /

A fost sau n-a fost? (12:08 East of Bucharest)

Citesc articolul legat

12:08 East of Bucharest

A fost sau n-a fost?

România

color

35 mm

comedie, dramă


, , , , , ,

Articol legat pe Istoria Filmului

Corneliu Porumboiu – de la Vaslui la Bucureşti, via Cannes (1.) -

· scris de

Regizorul vasluian – îl numim astfel nu doar pentru că este „de baştină” din Vaslui, ci şi pentru că este singurul regizor român care a impus un alt topos citadin în filmul românesc, altul decât cel bucureştean, chiar dacă oraşul nu este numit în filmele sale – Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Cinema Românesc (sintagma, lansată de Alex. Leo Şerban, este mult mai potrivită decât cea de Noul val). Cel puţin în primele sale două lungmetraje, A fost sau n-a fost? şi Poliţist, adjectiv, Porumboiu se dovedeşte a fi un mare regizor. Despre reţinerile semnatarului acestor rânduri cu privire la cea mai recentă premieră a sa, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, veţi putea citi în partea a doua a acestui text.

Citesc pe Istoria Filmului

Descriere (story, )

Intreaga tara a privit in direct la televizor cum multimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceausescu sa paraseasca Bucurestiul intr-un elicopter. Intr-un orasel linistit la est de capitala, la 16 ani de la aceasta data istorica, Jderescu, patronul unui post TV local are doi invitati pentru a-si impartasi amintirile gloriei lor de revolutionari. Unul este Piscoci, un batrin pensionar, si uneori Mos Craciun, celalalt Manescu, este un profesor de istorie care tocmai si-a platit datoriile pe bautura cu intreg salariul. Alaturi de Piscoci si de Manescu vrea sa raspunda la o intrebare care de 16 ani nu-si gaseste raspunsul: "A fost sau n-a fost revolutie in orasul lor?". Impreuna isi vor aminti ziua in care au iesit in piata orasului strigand "Jos Ceausescu". Dar telespectatorii suna pentru a-i contesta pe "eroi", care poate ca au baut intr-un bar sau se pregateau de Craciun mai degraba decat sa iasa in strazi ca revolutionari. Construit dintr-o serie de episoade aproape burlesti care ne familiarizeaza cu cele trei personaje principale, aceasta comedie trista creste si culmineaza cu una dintre cele mai bune scene din cinematografia romaneasca: un talk show de la o televiziune de neprofesionisti, turnat in timp real. Castigator al trofeului Camera d´Or si al premiului Label Europa Cinema la Cannes 2006. Castigator a 3 premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competitie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Romanesc si Premiul publicului.

Citesc articolul legat

Video (film, A fost sau n-a fost? (12:08 East of Bucharest) trailer)

A fost sau n-a fost? (12:08 East of Bucharest)

Păreri despre film

  • Părerea noastră
    8/10
  • Părerea cititorilor
    10/10 · 3 păreri
  • Părerea ta?

Filme similare

Comoara (The Treasure)

Comoara (The Treasure) – Franţa–România, comedie, 89 minute, 2015. Regizor: Corneliu Porumboiu

Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (When Evening Falls on Bucharest or Metabolism)

Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (When Evening Falls on Bucharest or Metabolism) – România, dramă, 89 minute, 2013. Regizor: Corneliu Porumboiu

Poliţist, adjectiv (Police, Adjective)

Poliţist, adjectiv (Police, Adjective) – România, comedie, crimă, dramă, 113 minute, 2009. Regizor: Corneliu Porumboiu

Medalia de onoare (Medal of Honor)

Medalia de onoare (Medal of Honor) – România–Germania, dramă, 44 minute, 2009. Actor: MIrcea Andreescu

Senatorul melcilor (Senatorul melcilor)

Senatorul melcilor (Senatorul melcilor) – România, comedie, dramă, 100 minute, 1995. Actor: MIrcea Andreescu

© 2011 Asociaţia Filmtett  ·  Despre noi  ·  Articole  ·  Versiunea în limba maghiară  ·  Dezvoltat de Weblap.ro